Grönsaksbröd
Blir två bröd
Ugnen: 200-225 grader
Ingredienser:
5 dl vatten eller sojamjölk
50 g jäst
Ca ½ dl olja
2 tsk salt
2 msk honung12-13 dl mjöl (ca hälften grahamsmjöl, hälften vetemjöl)
Fyllningen:
3 morötter
3 gula lökar eller ½ purjolök
½ dl färska kryddor
Grovsalt eller vanligt salt
1). ”Smält upp” jästen med saltet.
2). Häll i mjölk/vatten (37 grader) tillsammans med olja, honung och det mesta av mjölet.
3). Arbeta degen tills den känns smidig. Låt jäsa under duk i ca 45 minuter.
4). Sätt ugnen på 200-225 grader (beroende på vad för slags ugn du har).
5). Skala morätterna och löken. Riv morötterna och hacka löken. Fräs i olja i ca 5 minuter
6). Häll i grovsalt och örtkryddorna i morotsblandningen.
7). Arbeta degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
8). Kavla ut varje del till ½-1 cm tunn kaka.
9). Strö över grönsakerna och rulla ihop.
10). Forma till ett bröd och låt jäsa 10 minuter.
11). Grädda i ugnen tills de blivit gyllenbruna, ca 15-20 minuter.
Förvara brödet i kylskåp, inte framme i rumstemperatur.
Tips!
Gott och smidigt att ha som utflyktsmat eftersom det inte kladdar. Jag har även provat att mixa i förvällda sojabönor (ca 1.5 dl) och ha i grönsaksblandningen. Det ger mer protein och höjer näringsupptaget. Ett annat tips är att ha i majs eller svarta oliver om man tycker om det. Angående mjölet så kan man ha mer eller mindre grovt mjöl beroende på smak och tycke. Jag har provat med rågmjöl också, man får prova sig fram!
Blir två bröd
Ugnen: 200-225 grader
Ingredienser:
5 dl vatten eller sojamjölk
50 g jäst
Ca ½ dl olja
2 tsk salt
2 msk honung12-13 dl mjöl (ca hälften grahamsmjöl, hälften vetemjöl)
Fyllningen:
3 morötter
3 gula lökar eller ½ purjolök
½ dl färska kryddor
Grovsalt eller vanligt salt
1). ”Smält upp” jästen med saltet.
2). Häll i mjölk/vatten (37 grader) tillsammans med olja, honung och det mesta av mjölet.
3). Arbeta degen tills den känns smidig. Låt jäsa under duk i ca 45 minuter.
4). Sätt ugnen på 200-225 grader (beroende på vad för slags ugn du har).
5). Skala morätterna och löken. Riv morötterna och hacka löken. Fräs i olja i ca 5 minuter
6). Häll i grovsalt och örtkryddorna i morotsblandningen.
7). Arbeta degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
8). Kavla ut varje del till ½-1 cm tunn kaka.
9). Strö över grönsakerna och rulla ihop.
10). Forma till ett bröd och låt jäsa 10 minuter.
11). Grädda i ugnen tills de blivit gyllenbruna, ca 15-20 minuter.
Förvara brödet i kylskåp, inte framme i rumstemperatur.
Tips!
Gott och smidigt att ha som utflyktsmat eftersom det inte kladdar. Jag har även provat att mixa i förvällda sojabönor (ca 1.5 dl) och ha i grönsaksblandningen. Det ger mer protein och höjer näringsupptaget. Ett annat tips är att ha i majs eller svarta oliver om man tycker om det. Angående mjölet så kan man ha mer eller mindre grovt mjöl beroende på smak och tycke. Jag har provat med rågmjöl också, man får prova sig fram!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar