onsdag 8 december 2010

Carob istället för choklad

Är du chokladälskare men vill äta nyttigare så kan jag rekommendera carob. Av carobpulver kan man göra många godsaker och jag kommer även lägga ut en del recept här så småningom. Det smakar minst lika gott som choklad (om inte bättre).
Carob är en grönsak som kommer från det ständigt grönskande carobträdet (Ceratonia siliqua). Det är egentligen en buske som formas till ett träd.

Carob innehåller många viktiga näringsämnen. Den innehåller lika mycket vitamin B1 som sparris och jordgubbar, lika mycket niacin som limabönor, linser och ärtor, och mer vitamin A än aubergin, sparris och rödbeta.

Den innehåller dessutom vitamin B2, kalcium, magnesium, potassium och spårmineralerna järn, mangan, krom, koppar och nickel.

Carob innehåller ungefär 8% protein och mycket fibrer. Jämfört med choklad innehåller carob 3 gånger mer kalcium, en tredjedel mindre kalorier och 17 gånger mindre fett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar