onsdag 8 december 2010

Carobchoklad

Carobchoklad ca 4 dl
4 dl cashewnötter (kan byta ut hälften mot hasselnötter)
100 g kokosfett
½ dl lönnsirap el 5-6 msk florsocker (detta hoppar jag över)
1 msk vaniljsocker
½ krm salt
4-6 msk carobpulver (jag tar endast 4 men det är en smaksak)
1-2 msk kaffeersättning tex kornkaffe eller bambu


1) Kör nötterna i matberedaren till slät nötsmör eller i mixern tills de är finmalda.
2) Smält kokosfettet i en kastrull på svag värme.
3) Mixa kokosfettet met nötsmöret tills konsistensen är smörig.
4) Rör ner resten av ingredienserna och mixa väl.

Tips 1
Smeten kan hällas tex i knäckformar och sättas i frysen. Serveras fryst.
Tips 2
Förvara smeten i kylskåp och värm över vattenbad för att servera som chokladsås eller inför nytt carob-bak.
Tips 3
Lönnsirap kan ersättas med 150 g urkärnade dadlar. Skär dadlarna i små bitar och tillsätt lite i taget i blandningen medan mixern är igång. Mixa tills smeten är slät. (Tillsätt ev mer smält kokosfett om det behövs för att mixa smeten).
Tips 4För bredbart carobchokladpålägg, rör ner 1-2 dl kokosmjölk i smeten. Låt stelna i kylskåp ca 6 timmar eller över natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar